Well is ondernemend
Een conflict op je werk is natuurlijk heel vervelend. Je zit er niet op te wachten, maar iedereen kan verzeild raken in een conflict zonder dat je het wil. Dit kan het werkplezier behoorlijk verpesten. Denk bijvoorbeeld aan een conflict dat te maken heeft met onterecht ontslag, pesten op de werkvloer, onenigheid over arbeidsvoorwaarden en conflicten over werktijden. Zo’n conflict kan nogal uit de hand lopen. Dit is niet prettig, want dit kan zorgen voor stress en spanning bij beide partijen. Misschien heb je zelfs wel behoefte aan juridische hulp. Wat je rechten zijn bij een conflict op je werk, zetten we hieronder voor je op een rij.
Er bestaan een aantal verschillende wettelijke rechten voor werknemers die gelden als je in een conflict terecht bent gekomen op de werkvloer. Denk bijvoorbeeld aan een veilige werkomgeving. Je moet je wel fijn en prettig voelen op de werkvloer en bijvoorbeeld pesterijen moeten dan ook zeker voorkomen worden, want dit zal niet bijdragen aan een prettige werkomgeving.
Ook heb je recht op bescherming tegen onrechtmatig ontslag. Een werkgever mag je namelijk niet zomaar zonder geldige reden ontslaan. Mocht dit wel gebeuren, dan kun je dit aanvechten. Daarnaast moet je natuurlijk ook recht hebben op een eerlijk salaris.
Als er dan toch conflicten ontstaan op de werkvloer rondom een van die wettelijke rechten - of een andere situatie, dan is het belangrijk dat je de juiste stappen onderneemt. Je wil natuurlijk wel dat het conflict netjes wordt opgelost, zonder dat je hiermee bijvoorbeeld de relatie met jouw werkgever verder belast.
Stel je voor: je hebt een meningsverschil met je werkgever. Dit is natuurlijk niet fijn en je wil dit zo snel mogelijk met elkaar hebben uitgepraat. Het is eerst belangrijk om met de persoon te praten waarmee je in een conflict bent geraakt. Probeer het er met elkaar over te hebben om tot een oplossing te kunnen komen, en praat ook met elkaar erover wat jullie dwars zitten. Weet daarbij ook wat je rechten zijn.
Soms is een conflict op de werkvloer voor beide kanten duidelijk, maar dit hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn. Zorg er daarom voor dat je met diegene in een gesprek gaat om het conflict met elkaar te bespreken, maar zorg er ook voor dat je met elkaar over een oplossing denkt. Het is natuurlijk wel belangrijk dat er netjes met elkaar wordt gecommuniceerd.
Als het gesprek met elkaar niet heeft geholpen en daardoor het conflict niet is opgelost of het conflict erger is geworden, kun je via een andere weg hulp in te schakelen. Zo kun je bijvoorbeeld juridische hulp inschakelen die jou met dit conflict kan helpen. Zij kunnen jou namelijk meer vertellen en advies geven over waar je bijvoorbeeld recht op hebt, maar ze kunnen jou ook begeleiden tijdens deze juridische stappen.
Juridische hulp kan overigens wel hoog in de kosten oplopen. Om ervoor te zorgen dat deze juridische kosten gedekt kunnen worden, is het slim als je een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten. Met deze verzekering dek je namelijk de juridische kosten die bij dit conflict komen kijken.
Houd er wel rekening mee dat veel rechtsbijstandverzekeringen een wachttijd hebben. Met deze wachttijd kun je niet gelijk gebruikmaken van de rechtsbijstandverzekering.
Vergelijk meerdere rechtsbijstandverzekeringen en ontdek welke verzekeraar het beste bij jou past. Let hierbij onder andere op de premie, de dekking en dus de wachttijd.