Archief Well organiseerde een lezing op kasteel Well

Publicatiedatum: 16-12-2011

Een boek waarin Kasteel Well een prominente rol speelt.

Op 6 november 2011 is een boek uitgebracht, waarin ons eeuwenoude, prachtige kasteel een prominente rol vervult.
Het is geschreven door Madelon Djajadiningrat, een historisch antropologe uit Rotterdam.
Zij raakte in de ban van het levensverhaal van Marianne von Evers van Aldendriel (1804-1878), de onechte dochter van baron Pieter Willem de Liedel de Well en diens schoonzus, Eleonore von Schloissnigg uit Wenen.
Marianne von Evers zou op 13 en 15-jarige leeftijd bevallen zijn van een jongen en een meisje.
De kinderen werden al heel vroeg door een zekere P. Nederlander naar de Maatschappij van Weldadigheid in Drente gebracht. Een veenkolonie, waar arme kinderen bij gezinnen ondergebracht werden. Daar stonden ze in de boeken als Willem en Marianne der Nederlanden.
De vader zou de toenmalige kroonprins Willem II der Nederlanden zijn. Dat laatste wordt algemeen voor waar aangenomen. Dat Marianne de moeder zou zijn, is echter nooit bewezen. Wel wijzen sommige gebeurtenissen en feiten in haar richting.

De officiële boekpresentatie was op zondag 6 november in Rotterdam en in handen van Frenk der Nederlanden, een rechtstreekse afstammeling in de mannelijke lijn van Willem der Nederlanden. Frenk had tot voor kort een dagelijkse column in dagblad “Het Parool” en schreef al menig geestig stukje over z'n “koninklijke” afkomst.
De titel van het boek is “Een freule van dertien" met als subtitel: "h
ofschandalen in de 19e eeuw” en het is geschreven in romanvorm. Het boek telt 174 blz. met 12 illustraties en de prijs is € 17,90.

L1 radio schonk op 17 dec. uitgebreid aandacht aan het boek met een intervieuw van de schrijfster in het programma cultuurcafé van Frans Pollux.

Inhoud van het boek:

In het jaar 1820 worden twee kinderen, een jongetje van 2 jaar en zijn babyzusje, onder geheimzinnige omstandigheden opgenomen in de Kolonie van de Maatschappij van Weldadigheid in Drenthe.
Over de achtergrond van beide kinderen wordt sindsdien gespeculeerd. De anders zo volledige archieven van de Kolonie geven in dit geval nauwelijks informatie en het document dat de oplossing zou moeten brengen, blijkt uit de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam ontvreemd te zijn!
De schrijfster volgt het spoor terug en stuit op de ingewikkelde geschiedenis van de familie de Liedel met vertakkingen in Rotterdam, Kasteel Well en Kasteel Annadael in Limburg, tot in het Habsburgse rijk van Keizer Frans I.
Het verhaal speelt zich af in de eerste helft van de negentiende eeuw in het nog jonge Koninkrijk der Nederlanden.
De auteur vertelt het verhaal op basis van de schaarse gegevens die bekend zijn. Het leven van de familie De Liedel wordt beheerst door twee geheimen. Eén geheim wordt ontsluierd. Het andere blijft een raadsel dat velen geïntrigeerd heeft, maar nimmer is opgelost.
Tenslotte geeft de laatste rentmeester van de familie zijn kijk op de gebeurtenissen.
 

 Stichting Archief Well:

Madelon Djajadiningrat heeft zondag 18 december op Kasteel Well een lezing gehouden over het boek voor de Vrienden van het Archief en verdere speciale genodigden. Het eerste "Limburgse" exemplaar reikte zij vervolgens uit aan Dulcia Meijers, de directrice van het Emerson College op Kasteel Well.
Er waren ook gasten uit Midden-Limburg, omdat ook het voormalige Kasteel Annadael (bezit van de Wellse kasteelheer) onder Echt, een rol in het boek speelt.
Verder waren er deze middag twee leden van de familie der Nederlanden aanwezig: Frenk, de kleinzoon van de kleinzoon van Willem der Nederlanden en zijn oom Jaap der Nederlanden, de woordvoerder van de familie inzake de opmerkelijke familienaam. Frenk vertelde, net als bij de officiële boekpresentatie in Rotterdam, een leuk verhaal over zijn "Koninklijke" afkomst. Ook werd een DVD vertoont met een aflevering, gepresenteerd door Ernst Daniël Smid, uit "Wonderlijke Wegen" van de NCRV van een aantal jaren geleden over Willem en Marianne der Nederlanden.

 

Overige berichten

- Afscheidsconcert van een bijzonder koor: “Het Stemmenorkest uit Well”
- Concert: Christmas in Harmony
- Ontmoetingspunt Well: Wellse vrouwen
- Column Pierre Linssen: ‘Resetten’ … met als epiloog een hommage aan de herfst.
- Uitslag Zonnebloemloterij bekend
- Ontmoetingspunt Well: Wellse Winkeliers EN ONDERNEMERS van A-Z (deel 6)
- Bedankt namens Zonnebloem Afdeling Well/Wellerlooi!
- Informatiebijeenkomst Gebiedsontwikkeling Groene Rivier Well
- Steun Wellse verenigingen!
- De Zonnebloem: Ziekenzondag 2024
- Jaarlijkse feestmiddag KBO afd. Well
- Ontmoetingspunt Well
- Rabo Club Support
- TC Het Moleneind bestaat 45 jaar
- € 3000,- voor Kermis door Dorpsraad Well