Column Pierre Linssen: Toelichting op de meteorologische zomer van 2021

Publicatiedatum: 28-08-2021

Leestijd: amper 6 minuten.
Een paar mediakoppen:

“Het weer is deze zomer helaas nog niet bepaald om over naar huis te schrijven.”
“De zomer van 2021 laat voor velen nog een hoop te wensen over.”

Het weer is nog steeds het meest besproken onderwerp. Niet onwaarschijnlijk dat de wereld nog veel meer ander weer te wachten staat en wellicht dat we in Nederland 2021 – 2022 weer eens een echte ouderwetse winter gaan krijgen …
We gaan het ongetwijfeld nog veel vaker over het weer hebben, let maar eens op.
 

Het aantal dagen met zware neerslag (meer dan 50 mm. op één dag ergens in Nederland gemeten) deze zomer is met 15 dagen hier het hoogste aantal dagen ooit genoteerd.

Wij hadden het hier (ten opzichte van eerdere jaren) gemiddeld een stuk koeler en toch was het een redelijk zonnige en warme zomer! Jawel, juni kende in Limburg regionaal zelfs een hittegolf met vijf dagen van boven de 30 graden Celsius. Voor heel even was ik daar wel blij mee, maar toch ... Zou het weer zo’n droge zomer gaan worden als de laatste drie of vier jaar geleden? Ik hoopte van niet en gelukkig …

Het werd bij ons een heuse ouderwetse, groene en exceptionele zomer!!
De boomkruinen werden eindelijk weer volgroen en dat bleven ze. De schaduw die ze wierpen was veel donkerder dan jaren daarvoor, waardoor de verdamping belangrijk minder was en wat bloeiden de bloemen dit jaar (ook in Well):

Nou kan ik erg goed tegen het warme weer en als Italiëganger (vakanties) moet dat ook wel. Corona hield vorig jaar onze vakantie aldaar tegen en dit jaar … nee, liever niet.
De temperaturen daar waren/zijn zelfs voor de meeste Italianen niet te harden en corona … daar zijn we volgens mij nog lang niet van af. Ik sta nog steeds versteld van de corona- en klimaatontkenning, maar begin wel steeds meer aan het mensdom te wennen.

Nevermind, deze zomer was wat mij betreft een echte ‘doe-zomer’, lekker veel fietsen én wandelen. Bepaald saai was deze zomer evenmin. Op 16 juni hadden we de hoogste afvoer van de Maas sinds de metingen die in 1911 hun aanvang hadden: 3260 kubieke meter water per seconde en dat is aanzienlijk meer dan tijdens het hoogwater in 1993 en 1995. In Well kwam de Maas 5 cm. hoger te staan dan in 1995 en Well kon het op het randje door de inzet van velen, gelukkig droog houden.

Archief Well heeft de Maaswater-standen over decennia keurig op een rijtje gezet.
In deze link zijn eveneens een aantal fotoreportages opgenomen, waaronder ook die van mij.
Diverse mensen hebben mij gevraagd hoe en van waaruit ik die foto’s gemaakt heb.
Veelal heb ik ze gemaakt met een telelens vanaf de Koninginnebrug en vanuit de overzijde van de Maas.

Dat leek lastig te worden, want op 18 juli 2021 (de hoogste stand in Well) waren alle wegen afgezet en werden bewaakt. In de kern van Oud-Well kwam je enkel nog binnen als je daar woont zoals ook in Wanssum.

Één weg bleek na enig speurwerk verricht te hebben, niet afgezet; de Stayerhofweg in Wanssum. En op het eind van die weg parkeerde ik mijn auto. Via de Stayerweg en het Kamperfoeliepad vond ik mijn werkelijk eenzame en mooie wandelweg om op die prachtige en onvergetelijke morgen mijn 150 foto’s te maken, waarvan ik er dus 66 opstuurde naar Archief Well.

Die foto’s stuurde ik eveneens op naar Rijkswaterstaat, Provincie, Kampergeul, Waterschap Limburg en gemeente Bergen, wat gewaardeerd werd. Van de laatst genoemde kom ik mijn foto’s vaker tegen op Instagram en facebook. Maatregelen zijn ongetwijfeld snel nodig. Ja, het heeft in de zomer nogal wat geregend.

Hier in de kop van Limburg viel dat overigens wel mee, maar het hoge Maaswater in het hartje van de zomer van 2021 gaat ongetwijfeld de geschiedenisboeken in en niet enkel dat. De Nederlandse juni gaat eveneens de boeken in als de warmste junimaand ooit gemeten. 

Juli 2021 gaat tot de boeken in als de warmste julimaand wereldwijd, sinds de metingen vanaf 1880.

In de Italiaanse havenstad Syracuse, gelegen in het zuidoosten van Sicilië, werd het op 17 augustus verzengend heet. Het kwik steeg tot een recordbrekende 48,8 graden Celsius: de hoogst gemeten temperatuur (inofficieel) ooit op Europees grondgebied.

Wij hier in Nederland hebben deze zomer letterlijk en figuurlijk ‘gezegend weer’ gehad.
Geen verdorde bomen en heesters, geen gele weilanden en geen kale wegbermen zoals in eerdere jaren. Integendeel zelfs.

Een prachtige bloemenpracht!! En dat komt door mens én Natuur, die al deze bloempracht regelmatig besprenkelde met het hemels belangrijk vocht. Toch blijven veel mensen zich beklagen, ook al viel dat hier in de kop van Limburg best mee zoals ik al schreef.

Soms lijkt de mens meer inzicht te krijgen over het belang van de Natuur. Soms stoort het mij even wanneer ik mensen bermbloemen zie plukken. “Die bloemen horen niet in een vaas, en sterker nog; ze blijven in een vaas niet lang mooi. Al spoedig na het in de vaas met water zetten, laten ze het kopje jammerlijk hangen. In de natuur blijven ze veel langer en intenser bloeien”, denk ik dan, maar ach ………mensen hè?

En dat “ach” overkomt mij dan ook als ik zoiets lees in dit artikel, gevuld met voor mij hinderlijke reclame van RTLnieuws. 

Bij het lezen van dat soort berichten sla ik mijn rechterhand wel eens voor mijn ogen. Enkel financieel inzicht dus … helaas blijft het daar -profit in de meest brede zin des woords- nog steeds veel te veel om draaien. Écht wakker lijkt de mensensoort niet te worden.

Maar hoe dan ook, die bloemen hebben ons dit jaar blij gemaakt en dat doen ze nog steeds. In en rondom Well maakte ik deze foto’s

Maar goed, misschien volgend jaar toch iets meer zon? 😉

Voor meer info even klikken op de onderstreepte woorden.

En als afsluiting van deze ouderwetse zomer dit mooi ouderwetse plaatje:

Overige berichten

- Afscheidsconcert van een bijzonder koor: “Het Stemmenorkest uit Well”
- Concert: Christmas in Harmony
- Ontmoetingspunt Well: Wellse vrouwen
- Column Pierre Linssen: ‘Resetten’ … met als epiloog een hommage aan de herfst.
- Uitslag Zonnebloemloterij bekend
- Ontmoetingspunt Well: Wellse Winkeliers EN ONDERNEMERS van A-Z (deel 6)
- Bedankt namens Zonnebloem Afdeling Well/Wellerlooi!
- Informatiebijeenkomst Gebiedsontwikkeling Groene Rivier Well
- Steun Wellse verenigingen!
- De Zonnebloem: Ziekenzondag 2024
- Jaarlijkse feestmiddag KBO afd. Well
- Ontmoetingspunt Well
- Rabo Club Support
- TC Het Moleneind bestaat 45 jaar
- € 3000,- voor Kermis door Dorpsraad Well