Ik herinner mij het prachtige Wellse Maasheggenlandschap nog van nét voor de eerste ruilverkaveling, tussen Elsteren en Aijen. Het zag er precies zo uit als nu het landschap tussen Noord-Brabantse Vierlingsbeek en het Gelderse Batenburg: een adembenemend mooi Maasheggenlandschap in elk jaargetijde waar het goed wandelen en fietsen is.
Ik heb het landschap hier echter dramatisch zien veranderen sinds die eerste ruilverkaveling en zo verdwenen ook de talrijk prachtige Maasheggen. Daarna verdween er steeds meer. Zelfs de bomen rondom de schuren moesten het ontgelden en ook de vele solitaire bomen moesten er aan geloven. Een relatief 'kaal' landschap bleef over en verwerd tot een groene monocultuur van enkel mais en gras zonder een enkel bloemetje.
De omgeving van Well veranderde en dat zo nog veel meer gaan veranderen, maar sinds een bepaalde periode in mijn ogen heel positief.
En dat begon plaatselijk op het eind van de 90-er jaren, vrij snel nadat Well een watersnoodramp kende in 1995 en in 1993. Een heuse maar nog vrij lage waterkering werd aangelegd waarbij het zicht op Well vanuit toen nog ‘Bar de Kooy’ aan de Wanssumse Maasoever sprookjesachtig mooi was en nu op dit moment nog steeds is.
Ik heb er in 2016 een paar foto’s van gemaakt die hiervan getuigen.
‘De Band’ bij Well metamorfoseerde door de eerste dijkaanleg onherkenbaar … mooi!
Het zuidelijke gebied veranderde in een Natuurgebied, waarna later het noordelijke gebied volgde in het kader van de rivierverruiming en snellere doorstroming van de Maas. Het Natuurgebied werd nog groter en daar zou het niet bij blijven … Ik zette het allemaal op en foto en had zo ook een direct contact met de aannemer Martens en Van Oord (MvO) die de schop aldaar in de grond zette en met de site van Maaspark Well i.o. Zie alhier: https://maasparkwell.wixsite.com/maasparkwell/pierre-linssen
De biodiversiteit nam binnen dat gebied weer fors toe, maar daarbuiten helaas (nog) niet en als je die vond, dan nog enkel op de dijken die helaas te vaak gemaaid werden. En beken die te vaak 'geschoond' werden en nog steeds. Maar ook dat zou gaan veranderen.
Sinds maart 2013 is Kampergeul b.v. begonnen met het ontzanden/ontgrinden van de hoogwatergeul Well-Aijen als onderdeel van het Maaspark Well i.o. Een forse ingreep met uiteindelijk een mooi resultaat, let maar eens op zo ergens rond 2030 (zucht).
Enfin, in 2016 begonnen de eerste gesprekken over een van de grootste veranderingen van het landschap in de oude Maasbedding van Well. Mogelijk zou Well gaan ‘wegzinken’ achter een waterkering die ongeveer 1.20 mtr. hoger zou worden dan de huidige waterkering, deplorabel bevonden door de deskundigen. Dit primair voor een hoogwaterbescherming en secundair voor een snellere doorstroming en retentiegebied van de Maas. Deze verhoging echter zou later nog verder ter discussie worden gesteld.
André Boom en ik waren als fervent Natuurliefhebber heel enthousiast en positief en zagen tal van mogelijkheden om een gedeelte van het oude stroomgebied van de Maas te reactiveren en te realiseren. We namen op uitnodiging van het waterschap Limburg plaats in de omgevingswerkgroep (OWG) ‘de groene rivier’ op 29 maart 2017.
Tal van bijeenkomsten vonden plaats waarvan een op 18 april 2017 en waarin ik suggereerde om het toekomstig het Maaspark Well (i.o.) door te trekken richting Well.
Op 6 juli 2018 schreef ik in overleg met André een 3-bladige mailbrief aan de teamleider planuitwerking en besluitvorming van Witteveen+Bos te Amsterdam met kopieën aan alle direct betrokkenen en woordvoeders van de diverse OWG’s, waarin we de groen/blauwe rivier promootten.
Dit n.a.v. een bijeenkomst van 3 juli 2018, waarin 4 varianten gesuggereerd voor de gehele waterkering van Well en waarvan er 3 een groene rivier/waterberging behelsden.
Hier een greep uit die brief (gedeeltelijk geanonimiseerd), waarvan ik het beperkt heb tot het meest essentiële betreffende ‘de groene rivier’ die ik zelf liever ‘(licht)blauw’ zie:
Uiteindelijk is er gekozen voor de meest optimale variant met het kasteel buitendijks.
Het kasteel zelf krijgt maatwerk, zodat het toch beschermd wordt tegen hoogwater.
En bij hoogwater zal het kasteel dan ook een echte hoogwaterburcht zijn.
Enfin, meer is te vinden in deze link: https://www.waterschaplimburg.nl/projectinformatie/well-notendop/
Well gaat dus fors op de schop en zal de komende jaren nóg meer veranderen in het voordeel van Well en daarvan ben ik overtuigd voor wat betreft de ‘groene rivier’.
Ik hoop van harte dat het zicht vanuit Well op de Maas zo ruim als mogelijk wordt gehouden en andersom dat het zicht op Well vanuit de Maas mooi aangepast wordt.
En daar heeft de betreffende OWG zich goed en tot het uiterste voor ingespannen.
Hier is daar voor wat betreft het oude dorp meer over te vinden: https://www.wellaandemaas.nl/actueel/keuze-trac-en-type-kering-in-well-centrum-krijgt-steeds-meer-vorm/10392
Overigens hebben alle andere OWG’s zich flink ingespannen, waarbij iedereen heel kritisch naar hun woongebied keek in het kader van bescherming, maar zéker ook naar het aan- en uitzicht van daaruit. Nu gaat het enkel nog om een goede verbeelding te creëren en vertrouwen te hebben. Het project ‘Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum’ is daar een mooi voorbeeld van wat dit jaar afgerond wordt en wat haar weerga niet heeft. Nu Well nog. Zelf hoop ik dat Well geen tweede Arcen gaat worden, het rustige karakter zou verdwijnen door een andere overspoeling dan water: die van rumoerige toeristen.
Dit is wat ik wel hoop voor de Wellenaar en de rustzoekende toerist:
Toekomstig uniek en lommerrijk Well, midden gelegen in een nieuw en waterrijk 'oerlandschap' met aan de overzijde en aan deze zijde van de Maas moerassen en hoogwatergeulen en een rijke flora en (avi)fauna. Met een prachtig wandel- fiets- en waternetwerk, waar je zelfs met het fluisterbootje tot bijna aan het kasteel kunt komen. Waar je je kunt vergapen aan de rijke historie en de fraai aangeklede bloemrijke straatjes met talrijke oude panden en oude staatnamen. Waarna je kunt genieten op een van de mooie terrasjes.
En waar het dus goed is om hier in Well-te-rusten.