In april, mei komen de eitjes van de eikenprocessierups uit. De rupsen vervellen vijf keer. Bij de vierde keer, ongeveer half mei, ontstaan de brandharen die voor irritaties kunnen zorgen. Als de rupsen vier keer zijn verveld maken ze ook nesten. Daar blijven ze tot aan hun verpopping tot vlinder.
In de bebouwde kom bestrijdt de gemeente de eikenprocessierups preventief. Dat wil zeggen voordat de eitjes van de rups uitkomen. Dat doet de gemeente met Nematoden (aaltjes). Deze
bestrijding is weinig belastend voor andere insecten en vlinders. Het bestrijden gebeurd ’s nachts omdat Nematoden niet tegen het zonlicht kunnen.
Nesten van eikenprocessierups in de bebouwde kom worden weggezogen.
In het buitengebied zet de gemeente Bergen in op natuurlijke beheersing, zoals het verhogen van de biodiversiteit. Het doel is om de ecologische balans te herstellen, zodat er voldoende natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups zijn. Daarnaast zijn in de hele gemeente meer dan 250 nestkastjes voor koolmezen opgehangen. Deze vogels eten graag processierupsen.
U kunt zelf aan de slag met natuurlijke beheersing en het vergroten van de biodiversiteit. Bijvoorbeeld door (een gedeelte van) uw tuin aantrekkelijk te maken voor insecten, vlinders en
vogels. Of door de bermen naast akkers, weilanden en fietspaden niet te maaien.
Wilt u meer informatie, benieuwd wat u zelf kunt doen? Kijk dan op www.bergen.nl/eikenprocessierups.
Foto Sylvia Hellingman, bron processierups.nu