Filmset op de Kamp.
De gemeente Bergen stelt 3 ton beschikbaar voor het realiseren van het filmproject ‘De vergeten boerderij’ die EMS Films wil gaan draaien in Well. De meerderheid van de gemeentereaad nam dit besluit op de j.l. raadsvergadering. Van de Provincie Limburg zou 4,5 ton moeten komen. Gedeputeerde Staten van Limburg neemt hier een besluit over. Het openstaande bedrag van de productie van de natuurfilm zal bijeen worden gebracht door co-financiers.
De film die opgenomen wordt in het gebied van Maaspark Well, biedt kansen en mogelijkheden om dit gebied en Nationaal Park de Maasduinen bij een breed publiek van recreanten en ondernemers onder de aandacht te brengen. Bekendheid voor dit gebied kan de mogelijkheid vergemakkelijken om de juiste investeerders te vinden.
Op eerdere vragen van raadsleden over een aankoop van het pand op de Kamp zei wethouder Buiting dat die boerderij niet aangekocht wordt door de gemeente Bergen. Dat is een zaak tussen de eigenaar van de Huberdenhof, zoals de boerderij heet, en de filmproducent.
Ook na de filmproductie zal die boerderij geen eigendom worden van de gemeente Bergen, zo verzekerde Buiting.
'De vergeten boerderij' zal zich hoofdzakelijk afspelen op de Huberdenhof aan de Kamp in Well. Soms wordt een uitstapje gemaakt en zal op andere locaties in het Maasduinengebied worden gefilmd. Het verhaal wordt 'verteld' door de dieren die op de boerderij zijn achtergebleven nadat de mensen zijn vertrokken. Het wordt een familiefilm die zich richt op kinderen.
Vorig jaar zomer zijn medewerkers van EMS FILMS op zoek gegaan naar een geschikte boerderij en omgeving voor dit filmproject. In heel Limburg zijn 40 tot 50 boerderijen bezocht. Uiteindelijk is gekozen voor de Huberdenhof. "Nationaal Park de Maasduinen is echt een kroonjuweel en de boerderij is een cadeautje", aldus Ton Okkerse. "De Huberdenhof is ruimtelijk gelegen, met waterplassen, bos en hei in de buurt. De bereikbaarheid is goed en het betreft een carréboerderij die filmisch beter uitpakt", weet de filmmaker er nog aan toe te voegen. Er wordt niet gedraaid volgens een strak script. Een verhaallijn is beschikbaar en die zal verder ontwikkeld worden. Daarbij zullen toevallige omstandigheden een rol gaan spelen. Er wordt immers gewerkt met dieren en die kun je niet op commando 'sturen'.
EMS FILMS denkt in totaal 300 tot 400 filmdagen nodig te hebben voor dit project. Het streven is om de film in het voorjaar van 2017 beschikbaar te hebben. Bij de film zal ook een educatief pakket worden ontwikkeld in samenwerking met Podium in Utrecht, deskundig op het gebied van communiceren, beleven en leren. Het lespakket voor kinderen vanaf groep drie zal te zijner tijd gratis beschikbaar komen voor basisscholen