Mogelijk 77 windreuzen in het Reichswald, nabij ‘Het rijk van Nijmegen’.
Het Reichswald is een glooiend bosgebied tussen Kranenburg, Kleve, Goch en Bedburg-Hau in de Duitse deelstaat NRW langs de Nederlandse grens met als hoogste top de Kleverberg (106,8 m.+NAP). Het aaneengesloten bosgebied heeft een totale oppervlakte van circa 5100 hectare en is hiermee het grootste samenhangende natuurgebied in de regio Neder-Rijn. Het Reichswald maakt deel uit van de Niederrheinischer Höhenzug.
Sinds 2014 is het plan alhier een aantal reusachtige windturbines te plaatsen aan de Kartenspielerweg, zie simulatie-foto door mij genummerd van (1 t/m 11).
Protesten hielden dat (gelukkig) tegen.
Inmiddels blijkt er een ontwerp te zijn voor maar liefst 77 windreuzen met een tiphoogte (hoogste wiekstand) van 270 meter!
Dit ontwerp zal in het 1e kwartaal van 2025 worden besproken en in het 2e kwartaal van 2025 worden vastgesteld.
Helaas wordt het Reichswald geen Nationaal Park, waarvan ik vernam op 15 december 2024 via de radiozender WDR 5: van de inwoners van het district stemden 52,7% tegen de aanvraag voor een Nationaal Park. Dit betekent dat het genoemde ontwerp* vooralsnog hierdoor veilig gesteld is en doorgang zou kunnen vinden.
De slag om het Reichswald, (operatie Veritable, februari 1945) was een militaire operatie van de Britse 21e legergroep onder leiding van veldmaarschalk Bernhard Montgomery tijdens WOII, waaraan ook Canadezen en Amerikanen deelnamen. Het was de noordelijke helft van een tangbeweging om het gebied tussen de Roer en de Rijn te bevrijden. Deze slag eiste aan beide zijden enorme verliezen. De geallieerden verloren hierbij ongeveer 23.000 manschappen. Het is onduidelijk hoeveel gevallenen er onder de Duitsers waren, de getallen lopen uiteen van 38.000 tot zelfs 90.000, naast de vele 10.000-den die gevangen genomen werden.
Het keurig verzorgde en eerbiedwaardige 'Reichswald Forest War Cemetery' midden in het Reichswald bevat 7654 militaire graven van vooral Britse Nationaliteit: de grootste begraafplaats van het Gemenebest in Duitsland. Aanschouw deze video van YouTube:
Waar is en blijft de eerbiedigheid van de Duitse beslissers die het verleden lijken te vergeten? Rust dient blijkbaar plaats te moeten maken voor geluid- en horizonvervuiling.
De kleine propellers van de vliegtuigen van WOII die hier veelvuldig vlogen worden nu vervangen door het zwiepend en stampend geluid van de reusachtige propellers (diameter tot 130 meter) van de enorme windturbines. De 7654 militairen draaien zich in hun graf om. Onbegrijpelijk dat in dit prachtige dichtbeboste en historische deel van de Niederrheinischer Höhenzug een fors windpark gepland is.
Bijzonder toch dat in deze bijna beangstigende tijdgeest 'bijna precies' de meningen verdeeld zijn: in vrijgevigheid en hebzucht. In geven en nemen. In wit en zwart.
In sociaal en asociaal. In vreugde en verdriet. In respect en baldadigheid. In liefde en haat. In wijsheid en naïviteit/onnozelheid. In vrede en oorlog en in leven en dood.
Op de keper beschouwende lijkt het allemaal nèt te neigen naar de minder mooie kant: naar respectievelijk hebzucht, nemen, zwart, asociaal, verdriet, baldadigheid, haat, naïviteit en onnozelheid, kleine en grote oorlogen en … dood. Triest.
Nog even terug naar het Reichswald, slechts 23 km. met de fiets vanaf Well te bereiken.
In dit geval won ‘tegen’ … nipt. Tégen een Natuurpark. Een weggesmeten opportuniteit, maar begrijpelijk aan één kant: de ‘egoïstische’ kant. De kant die slechts één neuslengte ver reikt en zich mogelijk heeft laten leiden door desinformatie. De kant die zich te weinig verdiept in de essentie van (al) het leven en de kant die blijkbaar niet bezig is met de nalatenschap voor onze kinderen en kleinkinderen. De kant die waarschijnlijk niet goed begrijpt wat gezondheid betekent …
Hopelijk blijft er wel nog wat over. Als er nog hoop is … laten we het hopen, toch? 😉
Het is enkel wat ik constateer, maar het maakt me niet depressief. Integendeel zelfs.
Ik waardeer al die andere en mooiere kanten nòg meer dan dat ik al deed en blijf daardoor positief. Niet tegen beter weten in en niet door het spreekwoordelijke hoofd in het zand te steken.
Het is en blijft genieten van mensen die zich wèl bewust inzetten voor een betere en vooral gezondere wereld. Een gezonde landbouw, gezond eten, een gezond bos en een gezonde Natuur. Een gezonde samenleving en een gezond gesprek, een gezond verstand en een gezonde politiek.
Nevertheless:
Fantastisch dat er een naoorlogse generatie is (geweest) die (nog) geen oorlogen zelf meegemaakt heeft en geen honger hebben gekend. En dat geldt dus ook voor mij.
Ik ben er dankbaar voor en alle ervaringen (ook de minder prettige) hebben mijn leven verrijkt. Dankbaarheid voor het leven 😊
Iets wat ik iedereen toewens maar ook liefde, geluk en vooral ook gezondheid.
Lijkt mij een mooie (kerst) afsluiter voor dit jaar. Een tijd van bezinning, van contemplatie:
“Waar zijn we toch mee bezig?”
De kerstmaand kent vaak een somber weerklimaat, maar laat de (waak)vlam (het licht) in jezelf altijd blijven branden. Fijne sportieve en gezonde dagen gewenst voor deze laatste dagen van dit jaar en het gehele volgende jaar 😊
Pierre Linssen.
Voor meer info klikken op de onderstrepingen
Bronnen (alsook simulatiefoto) in de linken (en Wikipedia)