Sinds kort is met de komst van een nieuwe wijkagent het team in de gemeente Bergen weer compleet. Wijkagent Anne van Wanroij en nieuwkomer Sharon Hendrix stellen zich graag voor. Ze vertellen over de gemeente, hun werk en wat ze willen betekenen voor inwoners.
“Mijn naam is Sharon en ik werk binnen basisteam Venray-Gennep. Nadat ik vorig jaar geslaagd ben voor de politieopleiding heb ik Anne een half jaar tijdelijk ondersteund in de wijktaken. De samenwerking en de taken bevielen zo goed dat ik als vaste wijkagent bij het team ben gekomen.”
“Ik ben Anne en ben sinds 15 jaar werkzaam voor de politie. Sinds vier jaar ben ik wijkagent in de gemeente Bergen. Ik zag de gemeente door het unieke karakter binnen de regio als een uitdaging waarmee ik graag aan de slag wilde. Dit bevalt nog altijd erg goed!”
“Wij zijn de schakel tussen de wijk en de politie. Onze ‘wijk’ is de hele gemeente Bergen. We zijn hier een vast gezicht en staan in nauw contact met de inwoners. Daarnaast zijn we veel in overleg met partners, zoals zorginstellingen, Destion en Gemeente Bergen. Hierdoor blijven we op de hoogte over ons werkgebied en kunnen we veel problemen aan de voorkant al voorkomen of oplossen.
In de praktijk is dit heel breed. We zijn bijvoorbeeld onderdeel van een projectgroep over criminaliteit in het buitengebied. Het doel is om dit te voorkomen in plaats van alleen te bestrijden. Een ander voorbeeld is dat we samen met scholen en jongerenwerkers onderzoek doen naar jeugdoverlast. Waar ligt de echte oorzaak van dit probleem en hoe lossen we dit op? Ook worden we betrokken bij de verschillende evenementen in de gemeente. Hierin adviseren we de organisatie over preventie en veiligheid.
We zorgen dat deze kennis en informatie over ons werkgebied op de juiste plekken binnen de politie terecht komt en wordt opgevolgd.”
“Om te slagen binnen deze rol moet je de verbinding met inwoners en partners willen maken. Je moet de mensen in je wijk écht willen leren kennen. Hierdoor ben je nooit anoniem en daar moet je tegen kunnen. Het voordeel hiervan is dat we niet alleen de situatie of het incident zien, maar ook de mensen erachter en hun verhaal. Dit helpt vaak om meer begrip te hebben. Het is niet altijd zwart of wit.
Ook moet je interesse hebben in de uitdagingen van jouw werkgebied. Je kunt redelijk gericht op een wijk of gebied solliciteren. Wat zijn de problemen van je gebied en waar willen we naartoe? Je moet als wijkagent willen investeren in jouw wijk en de inwoners. Je moet oprecht betrokken zijn.”
“We spelen in op de actuele onderwerpen. We kijken wat er op dat moment prioriteit heeft voor de inwoners. Zo zijn we bijvoorbeeld deze zomerperiode weer aan het handhaven op overlast in de recreatiegebieden. Dit doen we samen met de BOA’s.
Daarnaast overleggen we met de partners uit de gemeente waar zij behoefte aan hebben. We geven bijvoorbeeld een training over veiligheid op scholen zoals op het Emerson College in Well. We zijn hiervoor gevraagd omdat het thema veiligheid onder Amerikaanse studenten erg leeft. Aan dit soort wensen uit ons werkgebied werken we graag mee.”
“We willen er zijn voor álle inwoners. Ons doel is om ervoor te zorgen dat iedereen rustig en veilig kan wonen in de gemeente Bergen. We willen niet alleen handhaven maar vooral samen voor structurele oplossingen gaan. Hierin is het belangrijk dat we als inwoners en politie goed met elkaar blijven praten. Wanneer we zwijgen houden we criminaliteit in stand. Als wijkagenten willen wij de spil zijn tussen inwoners, betrokken partners en de politie om dit voor elkaar te krijgen.”
“Door te bellen naar het algemene telefoonnummer van de politie (0900 8844) en te vragen naar de wijkagenten. Ook kun je ons een bericht sturen via www.politie.nl/mijn-buurt of mailen op sharon.hendrix@politie.nl of anne.van.wanroij@politie.nl.
We weten dat de gemeente Bergen uit hechte dorpsgemeenschappen bestaat. Het voelt hierdoor misschien niet altijd prettig om melding te maken. In dit geval verwijzen we inwoners graag naar www.meldmisdaadanoniem.nl. Dit is een onafhankelijk meldpunt. Heb je iets gezien of gehoord wat je anoniem met de politie wil delen? Via dit meldpunt komt de informatie bij de politie en andere opsporingsdiensten terecht, zonder de melder bekend te maken. Elk stukje informatie, hoe klein ook, kan het verschil maken.
Daarnaast hebben we elke maandag van 15.00 tot 19.00 uur politiespreekuur op het gemeentehuis. Deze wekelijkse spreekuren gaan op 23 september weer van start. Een afspraak maken is niet nodig, je kunt je melden bij de balie. Inwoners zijn van harte welkom met vragen, voor advies of om gewoon eens kennis te maken.”