Voordat de grindmachines de Hoogwatergeul gaan aanleggen, doen archeologen er grote ontdekkingen. Een landschap tjokvol met archeologische resten uit de Steentijd (10.000 – 2.000 voor Chr.). Het gebied herbergt unieke archeologische resten. Vooral vuursteen en aardewerk – zijn in Well Aijen afgedekt onder een dikke laag Maasklei. Hierdoor zijn de vindplaatsen goed beschermd. Dat maakt deze plek voor archeologen, maar ook voor u heel bijzonder.
Gedeputeerde Noël Lebens: “Veel mensen zijn benieuwd naar hoe onze omgeving er vroeger in de Steentijd uitzag. Ik ben er dan ook trots op dat u het archeologisch werk in Well Aijen zaterdag 29 juni weer met eigen ogen kunt aanschouwen. Onze archeologen vertellen u graag over hun werk en over het leven langs de Maas in de Steentijd (10.000 – 2.000 voor Chr.). Mis het niet! Kom zaterdag een kijkje achter de schermen van de archeologie nemen.”
Het terrein is zaterdag 29 juni geopend van 11.00 tot 16.00 uur met activiteiten voor jong en oud. Zoals:
- Rondleidingen voor volwassenen en kinderen.
- Een ontmoeting met een jager-verzamelaar uit de midden-steentijd en een boer(in) uit de nieuwe steentijd.
- Demonstraties van ambachten uit de Steentijd, zoals vuursteen bewerken, vlechten en prehistorisch koken.
- Diverse educatieve kinderactiviteiten.
De opgraving is te voet en op de fiets te bereiken. Auto’s kunnen geparkeerd worden aan de Aijerbandstraat, te Well bij het ketenpark.
Bron: Provincie Limburg en Vestigia archeologie & cultuurhistorie