Wings of Freedom – Dag 2, In de voetsporen van de oorlogshelden

Publicatiedatum: 05-03-2020

Op 3 maart vierde Well 75 jaar Bevrijding. In navolging van het boek van Jacques Haumann, over alle vliegtuigcrashgevallen in de gemeente Bergen (inclusief Heijen) uit de Tweede Wereldoorlog, ontstond het idee van een ‘Crashroute’.

Bekijk hier een fotoalbum voor een beeld van de activiteiten.

Tekst en fotografie: Patty Kessels

Een route die langs alle plekken zou leiden, waar vliegtuigen zijn gecrasht of een noodlanding hebben moeten maken. De Gemeente Bergen en Gemeente Weeze werden erbij gehaald, waardoor het idee langzaam verder uitgroeide tot het prachtige evenement ‘Wings of Freedom’. Een evenement ter nagedachtenis van de 28 crashes en noodlandingen in de Gemeente Bergen, Gennep, Mook, Middelaar en Weeze. Inclusief de onthulling van een monument ter ere van de bemanningsleden van de Lancaster ED-449 VN-T, dat op 4 maart werd onthuld op locatie.

De dag begon om 10 uur in MFC de Buun. De nazaten van onze oorlogshelden druppelden binnen en stelden zich voor. Naamplaatjes werden uitgedeeld, wat het makkelijker maakte om elkaar aan te spreken. Op de naamplaatjes stond namelijk, naast hun eigen naam, ook de naam van het familielid dat gevochten had om Well te bevrijden. Rond de klok van half 11 uur vertrok de stoet naar het Kasteel van Well. Hubert Simons, facility manager op het Emerson College, verzorgde een interessante rondleiding met ter ondersteuning Michel Stevens van het Wells Archief. Natuurlijk zijn de Britten wel wat gewend op Kasteelgebied, maar onze gasten uit Canada en Detroit keken hun ogen uit. De zon stond hoog aan de hemel en toverde een gouden randje aan deze bijzondere ochtend.

Na deze boeiende rondleiding genoten de gasten van een goed verzorgde lunch terug in de Buun. De vrijwilligers stonden klaar met koffie en thee, de tafels gezellig uitgedost met een bosje tulpen in de Zaal. Tijdens de lunch begaf ik me onder de gasten en er ontstonden mooie gesprekken. Mensen uit Cornwall zaten aan tafel met mensen uit Schotland. Mensen uit Amerika naast die uit Wales. Een bont gezelschap met ieder hun verhaal. Allemaal met één gemeenschappelijke deler: een memorabele en heldhaftige voorouder!

De Touringcar arriveerde om de gasten te verplaatsen naar de plek van het middagprogramma: het Oorlogsmuseum in Overloon. Vol verwachting keken ze uit het raam, terwijl wij diverse oorlogsbegraafplaatsen passeerden. Wat zou er nu door hen heen gaan, bedacht ik me. Het was een emotionele duik in hun familiegeschiedenis. In het museum kon iedereen op eigen gelegenheid de tentoonstelling doorlopen. Films, foto’s, voorwerpen en audiovisuele presentaties. Alles was even indrukwekkend! Langzaam werd je meegezogen in de belevingswereld van de burgerij tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het liet ons niet onberoerd en hier en daar zag ik gasten even zitten op een bankje. Mijmerend….terugdenkend aan die oom, opa of vader die deelgenoot was van deze verschrikkelijke tijd. Aan het eind van de tentoonstelling strekte zich een oneindig grote hal voor ons uit. Diverse voer- en vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog staarden ons als stille getuigen aan. Hoe indrukwekkend en immens! Wat moet het een ingewikkelde logistieke en planmatige situatie zijn geweest aan het front. Daar had ik nog nooit bij stil gestaan. Hoe werden de manschappen bevoorraad? En hoe konden de gewonden worden verzorgd dan wel afgevoerd worden? Onmogelijk om je er een voorstelling van te maken. Na zo’n 2,5 uur rondlopen, hielden de meesten van onze gasten het voor gezien. Het was best een vermoeiende en emotionele excursie en de meesten zijn ook al aardig op leeftijd. Gelukkig stond er een buffet met koffie, thee en echte Limburgse vlaai op hen te wachten in het museumcafé.

Iets voor 5 uur arriveerden we, na een veelzeggende stille terugreis, weer in de Buun. Daar stonden de tafels opnieuw uitnodigend opgesteld om het diner te kunnen nuttigen. De gasten waren duidelijk onder de indruk van de dag en zijn die avond hoogstwaarschijnlijk, na een klein slaapmutsje, in een diepe slaap gevallen bij de diverse gastgezinnen.

Wij bedanken de volgende mensen en instanties hartelijk voor het tot stand komen van het programma op Dag 2:

Intiatiefnemer Sjaak Haumann

Gemeente Bergen en Gemeente Weeze

Ger Peters en vrienden voor de organisatie

Hubert Simons voor de rondleiding

Michel Stevens voor de inhoudelijke ondersteuning

Sjaak en Gerdien Janssen van MFC de Buun en alle vrijwilligers

Alle gastgezinnen

Jumbo Bergen, Wanssum en Gennep voor alle producten voor het diner

Slagerij Ankersmit en Bakker Smits voor de lunch

Alle donateurs van de crowdfunding om de Touringcar te kunnen regelen

Frans Hendrix, kok uit ’t Trefpunt Geijsteren, voor alle voorbereidingen van het diner

 

Overige berichten

- Afscheidsconcert van een bijzonder koor: “Het Stemmenorkest uit Well”
- Concert: Christmas in Harmony
- Ontmoetingspunt Well: Wellse vrouwen
- Column Pierre Linssen: ‘Resetten’ … met als epiloog een hommage aan de herfst.
- Uitslag Zonnebloemloterij bekend
- Ontmoetingspunt Well: Wellse Winkeliers EN ONDERNEMERS van A-Z (deel 6)
- Bedankt namens Zonnebloem Afdeling Well/Wellerlooi!
- Informatiebijeenkomst Gebiedsontwikkeling Groene Rivier Well
- Steun Wellse verenigingen!
- De Zonnebloem: Ziekenzondag 2024
- Jaarlijkse feestmiddag KBO afd. Well
- Ontmoetingspunt Well
- Rabo Club Support
- TC Het Moleneind bestaat 45 jaar
- € 3000,- voor Kermis door Dorpsraad Well